Σελιδες

Tuesday, February 28, 2012

«Κάν' το όπως η Κατερίνη» σε όλη την Ελλάδα!

Μετά την πατάτα, σειρά παίρνει το ελαιόλαδο...

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνει το κίνημα πολιτών που ξεκίνησε από την Κατερίνη και σκοπό έχει να παραμερίσει τους μεσάζοντες από την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής.

Μία σειρά πόλεων από την περιφέρεια, αλλά και από την Αττική, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κατερίνης βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση παραγωγών για την απευθείας αγορά πατάτας.

«Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Λάρισα, Έδεσσα, αλλά και δήμοι όπως ο Βύρωνας και η Νέα Ιωνία, οργανώνουν παρόμοιες δράσεις» λέει στο protothema.gr ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας.

Η κίνηση των πολιτών της Κατερίνης να διαθέσουν 24 τόνους πατάτας σε τιμή που δεν είχε επιβαρυνθεί από το «καπέλο» των μεσαζόντων τείνει να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

«Δεν φανταζόμασταν ποτέ τον αντίκτυπο που θα είχε σε πανελλαδικό επίπεδο η κίνησή μας» συνεχίζει ο Ηλίας Τσολακίδης, που καθημερινά πλέον δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από κινήσεις πολιτών από διάφορα μέρη της χώρας, που επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κατερίνης.

Τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας», σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, αποφάσισαν, μέχρι την 15η Μαρτίου, την πρώτη διάθεση πατάτας και στην πόλη της Βέροιας με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή.

Στην Κατερίνη πάντως, που το επόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου θα διατεθούν ακόμη 75 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου, οι εμπνευστές της κίνησης κατά των μεσαζόντων, είναι έτοιμη να προχωρήσουν στην παραγγελία και διάθεση ελαιολάδου.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Ηλίας Τσολακίδης, η επιλογή του προϊόντος έγινε μετά από ανοικτή ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Ίντερνετ.

«Μέσα από την ιστοσελίδα μας, οι ίδιοι οι πολίτες της Κατερίνης επέλεξαν σε ποσοστό 53% να κινήσουμε τη διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς» εξηγεί ο εμπνευστής της πρωτότυπης αυτής δράσης που βρίσκει πλέον δεκάδες μιμητές πανελλαδικά και τείνει να δημιουργήσει ένα νέο καταναλωτικό κίνημα.

 http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=179962#comments

No comments:

Post a Comment