Σελιδες

Sunday, February 12, 2012

Κύδος, στους εξεγερμένους

Γράφει ο Ιφικράτης Αμυράς

13-2-2012, ώρα 01:00 πμ.


«Εκ Διός τιμή και κύδος οπηδεί»

12 Φεβρουαρίου 2012 μαχχ, επιτέλους η πολυπόθητη εξέγερση άρχισε. Κύδος(=δόξα) σε όλους τους επαναστάτες. Τους αξίζει. Εκστασιασμένος από το θέαμα, απευθύνω επαναστατικό χαιρετισμό σε όλους τους μαχητές των δρόμων.
  
Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε με το γνωστό σενάριο των τελευταίων 2 ετών. Μπλοκς διαδηλωτών καταφθάνουν στο Σύνταγμα και μετά παραμένουν στατικά, απλώς φωνάζοντας συνθήματα. Τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά και συντόμως διαλύουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Ωρισμένοι τολμηροί διαδηλωτές επανέρχονται, τα ΜΑΤ τους επιτίθενται, διαλύονται οι διαδηλωτές και τελικώς υποχωρούν λόγω ελλείψεως συντονιστικού σχεδίου.

Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Πάλι δεν υπήρχε σχέδιο των διαδηλωτών αλλά υπήρχε συσσωρευμένη οργή. Δύο ακόμη παράγοντες βοήθησαν στην έναρξη της εξεγέρσεως. Ο σχετικώς καλός καιρός και ότι το ΠΑΜΕ δεν περικύκλωσε την βουλή για να την προστατεύσει.

Τα γεγονότα στα οποία ήμουν αυτόπτης μάρτυρας έχουν ως εξής:

Λίγο μετά τις 6, τα μπλόκς στο Σύνταγμα δέχονται βροχή χημικών και διαλύονται. Αλλά στους γύρω δρόμους εμφανίζονται χιλιάδες εξεγερμένοι πολίτες και αρχίζουν να απαντούν με βροχή από πέτρες και μολότωφ εναντίον των πραιτωριανών.
Ωρισμένες διμοιρίες πραιτωριανών εκπλήσσονται από την σφοδρότητα των αντιποίνων, και υποχωρούν.
Στο Σύνταγμα βλέπω έναν νεαρό να τον συλλαμβάνουν τα ΜΑΤ, να τον ρίχνουν στο έδαφος και να τον κλωτσούν με απίστευτη αγριότητα. Τον μεταφέρουν προς την βουλή και εκεί έχοντας περάσει τα κιγκλιδώματα, αρχίζουν να τον κτυπούν όλοι μαζί. Μου είπε το όνομά του, Αλέξανδρος. Δυστυχώς δεν συγκράτησα το επίθετό του. Είναι από το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων. 

Ύστερα βλέπω το απίστευτο, ένας συμπολίτης μας σε αναπηρικό καροτσάκι, μετακινείται μαζί με τους διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνα μάσκα και παραμένει στην θέση του, παρά την επίθεση των ΜΑΤ με χημικά. Φοβερή εικόνα, χαράκτηκε ανεξίτηλα στην μνήμη μου. 

Τα ΜΑΤ ξεκίνησαν τον χημικό πόλεμο χωρίς κανείς να τους προκαλέσει. Τα περισσότερα μπλόκς των ωργανωμένων κινημάτων διασπώνται και υποχωρούν. Σε αυτό το σημείο θα είμαι αιχμηρός. Τόσον καιρό ακούμε συνεχώς από τους νομοταγείς πολίτες, «μην προκαλείτε την αστυνομία», «τα επεισόδια τα ξεκινούν οι κουκουλοφόροι», «είναι προβοκάτορες του συστήματος», και ένα σωρό ανοησίες.
Η δειλία ωρισμένων κινημάτων και οργανώσεων μεταμφιέζεται σε αγανάκτηση κατά των «κουκουλοφόρων». Αυτοί οι νομοταγείς πολίτες, φαίνεται να πιστεύουν πραγματικώς ότι θα διώξουν την κατοχική κυβέρνηση με μούτζες. Ίσως τα πολλά χημικά που έχουν δεχθεί να τους προξενούν ψευδαισθήσεις. Αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Μόλις διαλύθηκαν τα ωργανωμένα μπλόκς, διακρίθηκαν οι αληθινοί επαναστάτες. Σε κάθε δρόμο της πλατείας Συντάγματος εμφανίστηκαν χιλιάδες εξεγερμένοι, με ή χωρίς κουκούλες, και άρχισαν να πετροβολούν τους πραιτωριανούς. Εκεί απεδείχθη ποιός θέλει να ανατρέψει το κατοχικό καθεστώς.  

Δηλώνω ευθαρσώς, ότι είναι τιμή μου που σήμερα για μία ακόμη φορά στάθηκα δίπλα σε όλα αυτά τα παιδιά με τις μαυροκόκκινες σημαίες, που άλλα φορούσαν και άλλα δεν φορούσαν κουκούλα. Είναι τιμή μου να στέκωμαι και να μάχωμαι δίπλα τους.
Αυτοί παρέμειναν στο πεδίο της μάχης, συνεπώς εκεί θεωρώ ότι ήταν και η δική μου θέση. Αφού οπισθοχώρησε το δικό μου μπλοκ και διαλύθηκε, είχα χρέος να μείνω, έστω και μόνος, δίπλα στους εξεγερμένους. 

Είδα παλμό. Είδα ζωτικότητα. Είδα άγρια χαρά στο βλέμμα τους. Είδα οργή και διάθεση για σύγκρουση. Είδα τουλάχιστον 5 φορές οι εξεγερμένοι να κάνουν έφοδο εναντίον των ΜΑΤ με απίστευτη γενναιότητα. 

Η βασική μου διαφωνία με τα ωργανωμένα μπλοκς είναι ότι κατεβάζουν τον κόσμο στο Σύνταγμα χωρίς σχέδιο. Γιατί φέρνουν εκεί τον κόσμο τους; Για να φωνάξει 5-6 αντιμνημονιακά συνθήματα και να φάει χημικά; Κάθε φορά παρατηρώ ότι όλα τα μπλοκς μόλις φθάσουν στο Σύνταγμα κάθονται στατικώς και περιμένουν. Τί περιμένουν, δεν μπορώ να καταλάβω. Αλλά τους δίνουν τα ΜΑΤ και καταλαβαίνουν. Τί νόημα έχει να μεταφέρεις 50 χιλιάδες άτομα στην πλατεία Συντάγματος χωρίς να έχεις σχεδιάσει μία επιθετική ενέργεια; Σήμερα έπρεπε να γίνει η έφοδος στο κοινοβούλιο, αλλά δυστυχώς οι οργανωτές έχουν το μυαλό τους αλλού. 

Κάθονται και τρώνε τα χημικά του εχθρού και δεν ντρέπονται. Θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους διαδηλωτές ότι το «πάμε στο Σύνταγμα και μένουμε εκεί» δεν έχει αποτέλεσμα από πολεμικής σκοπιάς. 

Ως διαδηλωτές έχουμε τα εξής μειονεκτήματα: Ο στρατός μας(=διαδηλωτές) αποτελείται από μη επαγγελματίες, χωρίς στρατιωτική πειθαρχία, χωρίς ιεραρχία, χωρίς ενδοεπικοινωνία, χωρίς όπλα, οι περισσότεροι καταφθάνουν χωρίς αντιασφυξιογόνες μάσκες, και χωρίς εκπαίδευση σε αντάρτικο πόλεως. 

Επομένως η μόνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε(αν ο σκοπός του «μένουμε στο Σύνταγμα» είναι η ανατροπή) είναι μόλις φθάσουμε στο Σύνταγμα να ξεκινήσουμε πολιορκία του κοινοβουλίου με οδοφράγματα. Μόλις διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ικανός αριθμός διαδηλωτών να δοθεί σύνθημα από τους τηλεβόες να εφορμήσουν οι πάντες για κατάληψη του κοινοβουλίου. 

Ένα πλήθος διαδηλωτών δεν μπορείς να το κρατάς εκεί για 2-3 ώρες ακίνητο και να περιμένεις να γίνει κάτι. Δεν θα γίνει τίποτε. Το μόνο που θα γίνει είναι το πλήθος να διαλυθεί σιγά-σιγά από την κούραση, ακόμη και χωρίς τα χημικά των πραιτωριανών.

Ένας ασύνταχτος στρατός δεν μπορεί να πολεμά επί ώρες. Το μοναδικό μας πλεονέκτημα είναι ότι υπερτερούμε σε αριθμούς. Ας το αξιοποιήσουμε επιτέλους. Μία γρήγορη αλλά ωργανωμένη έφοδος από 30 χιλιάδες ανθρώπους αρκεί για την κατάληψη του κοινοβουλίου. Όχι, ότι είναι αυτοσκοπός, αλλά τουλάχιστον πρέπει να δίνουμε κάποιο νόημα στο «μένουμε στο Σύνταγμα». 

Βασικός κανών των επιτυχημένων διαδηλώσεων είναι μόλις φθάνουμε στον στόχο έχουμε έτοιμο σχέδιο ενεργειών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση σχέδιο εφόδου στην βουλή.
Εφόσον κάτι τέτοιο για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε νόμιζα ότι το πλήθος θα υποχωρήσει απογοητευμένο όπως τις άλλες φορές. Σήμερα όμως άρχισε ο βίαιος αγών. 

Οι εξεγερμένοι συμπολίτες μας άρχισαν να καταστρέφουν τράπεζες, να απαλλοτριώνουν οπλισμό από καταστήματα όπλων και να επιτίθενται με αμείωτους ρυθμούς σε διαφορετικούς στόχους. Τί χαρά! Τί όμορφη νύκτα! 

Ευτυχώς το ΠΑΜΕ παρέμεινε στην Ομόνοια και έτσι δεν προκάλεσε προβλήματα στους εξεγερμένους όπως την προηγουμένη φορά που προστάτευσε βιαίως την βουλή.
Θέλω να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλα τα μπλοκς της Αριστεράς που παρέμειναν στο Σύνταγμα παρά την βροχή χημικών. 

Σήμερα διεπίστωσα και κάτι σημαντικό στην τέχνη του πολέμου. Τα ΜΑΤ όταν βλέπουν πύρινα οδοφράγματα δειλιάζουν. Φοβούνται να προχωρήσουν.
Γύρω στις 8.30μμ είδα μπροστά μου έναν διμοιρίτη των πραιτωριανών να λαμβάνει εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων των ΜΑΤ να χρησιμοποιήσουν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών. Φυσικά οι διαδηλωτές έριχναν και αυτοί πέτρες, απλώς τονίζω το γεγονός ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να τραυματίσουν κόσμο.

Προτείνω στους εξεγερμένους να στήνουν πύρινα οδοφράγματα και αν μπορούν να απομονώνουν μικρές ομάδες πραιτωριανών και να τους αρπάζουν τον οπλισμό. Μέσα στους καπνούς, αν τους περικυκλώσουμε πολλοί μαζί, εύκολα θα τους απαλλοτριώσουμε τον οπλισμό. Είναι πολύτιμος για τον Επαναστατικό αγώνα.

9:00 μμ εκπληκτικές μάχες σώμα με σώμα στην Σταδίου στο ύψος της οδού Εδουάρδου Λώ. Λίγο μετά, ξεσπά φωτιά στο Kosta Boda και σε άλλα 3 κτήρια. Κάποιοι μιλούν για προβοκάτορες. Δεν υπήρξε κανένας προβοκάτορας. Ήμουν παρών και μπορώ να το αποδείξω με τηλέφωνα που έκανα στην εταιρεία φυσικού αερίου. 

 Μόλις ξέσπασε η φωτιά στο κτήριο της οδού Εδουάρδου Λώ, πολλοί εξεγερμένοι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους επικεφαλής των ΜΑΤ και να τους ζητήσουν να οπισθοχωρήσουν διότι εξ αιτίας της φωτιάς στο κτήριο ίσως κινδυνεύουν άνθρωποι. Πολλοί εξεγερμένοι φώναζαν σε πυροσβέστες και ΜΑΤ προσοχή, διότι ίσως υπάρχει κίνδυνος εκρήξεως από το φυσικό αέριο.
Οι φωτιές στα κτήρια ξέσπασαν διότι απλούστατα η εξέγερση είναι ανοργάνωτη, και όχι ωργανωμένη από κάποιους «προβοκάτορες». Η αυθόρμητη εξέγερση του Λαού εκλύει τεράστιες ποσότητες κοινωνικής ενέργειας με αποτέλεσμα να μην διοχετεύεται στα σωστά κανάλια. 

Όπως πληροφορούμαι από τα τελευταία νέα, σε επαρχιακές πόλεις έχει ξεκινήσει αντάρτικο με κατάληψη δημαρχείων. Οι πραιτωριανοί χάνουν τον έλεγχο των πόλεων.
Είναι ώρα να απελευθερώσουμε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους. Σε ωρισμένες φυλακές ξεκίνησαν προσπάθειες αποδράσεως.

Στον Βόλο οι εξεγερμένοι πολίτες έπραξαν το ιερό επαναστατικό τους καθήκον. Έκαψαν τα αρχεία της εφορίας. Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Κύδος στους εξεγερμένους του Βόλου.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι καίγονται πολλά κτήρια τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη. Τα όνειρα των εξεγερμένων έγιναν ο εφιάλτης τους.
Η εξέγερση συνεχίζεται.

No comments:

Post a Comment