Γιώργος Δελαστίκ
Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την παραίτηση του δεξιού πρωθυπουργού της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ τη Δευτέρα ο Κριν Αντονέσκου, πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος της αντιπολίτευσης: «Είναι μια νίκη του κόσμου που βγήκε στους δρόμους. Εξατμίστηκε η πιο διεφθαρμένη, η πιο ανίκανη κυβέρνηση ψευτών μετά την αντικομμουνιστική επανάσταση του 1989» δήλωσε. Αναφερόμενος δε στη θέση του συνασπισμού του κόμματός του με τους σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας πρόσθεσε: «Δεν θα δεχτούμε άλλον πρωθυπουργό που θα προτείνει ο (σ.σ. δεξιός) πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου. Το μόνο που δεχόμαστε είναι πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να εκλεγεί καινούργιο κοινοβούλιο και καινούργια κυβέρνηση τον Ιούνιο».
Με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά το αργότερο ως τον Νοέμβριο, το αίτημα της επίσπευσής τους κατά ένα πεντάμηνο δεν φαίνεται να έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Απλώς η ρουμανική αντιπολίτευση θέλει να υπογραμμίσει την υπεροχή της στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού, τον οποίο έχει καταβαραθρώσει στη συνείδηση των Ρουμάνων η απίστευτης κοινωνικής βαρβαρότητας πολιτική λιτότητας του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ κατ' απαίτηση του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από την εκδίωξη του Μποκ από την πρωθυπουργία, ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε κατρακυλήσει στο 15,8%, ενώ η κεντροαριστερή αντιπολίτευση έχει απογειωθεί στο 53,4%!
Δεν εκπλήσσει βεβαίως η λαϊκή δυσαρέσκεια δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μποκ μείωσε κατά 25% τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων ? σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι μόλις 350 ευρώ και ο κατώτερος 157 ευρώ. Απέλυσε επίσης 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και σχεδίαζε να απολύσει άλλες 100.000 μέχρι τον Ιούνιο, ενώ αύξησε τον ΦΠΑ από το 19% στο 24%. Δικαιολογημένα ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους.
«Μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που πέφτει θύμα ενός κλίματος λαϊκής οργής εναντίον μέτρων λιτότητας και στασιμότητας στην ανάπτυξη» υπογράμμιζαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» από την αρχή κιόλας της σχετικής ανάλυσής τους.
Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση είναι ότι μόλις την Κυριακή, την παραμονή δηλαδή της παραίτησης του Μποκ, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που βρισκόταν στο Βουκουρέστι και έκανε έλεγχο της ρουμανικής οικονομίας, του έδωσε... συγχαρητήρια για τη «σφαγή» του εισοδήματος του ρουμανικού λαού!
Το γεγονός ότι την επόμενη μέρα ο Μποκ εκδιώχθηκε από το ίδιο του το κόμμα από τη θέση του πρωθυπουργού, ώστε η βέβαιη πανωλεθρία του κυβερνητικού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές να μη σηματοδοτήσει και την πλήρη διάλυση του κόμματός του, δείχνει για ακόμη μία φορά την άβυσσο που χωρίζει τους πολιτικούς ηγέτες από τους λαούς στη σημερινή Ευρώπη.
Ο Εμίλ Μποκ ήταν ένας απολύτως γερμανόδουλος πολιτικός ηγέτης και ο γερμανικός Τύπος όντως του έκανε πρώτης τάξεως πολιτικούς επικήδειους, αδυνατώντας όμως πλήρως να αντιληφθεί πώς είναι δυνατόν οι Ρουμάνοι να διώχνουν κλωτσηδόν έναν πρωθυπουργό που οι Γερμανοί τον βρίσκουν «υπέροχο».
Είναι χαρακτηριστικό ένα σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Η παραίτηση του Μποκ, έγραψε, «είναι αναμφίβολα μια επιτυχία και του κινήματος διαμαρτυρίας που διαρκεί επί εβδομάδες εναντίον της πολιτικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης.
Πάνω απ' όλα όμως είναι μια επιτυχία της παλιάς φρουράς στο ανεπαρκώς εκκαθαρισθέν από διεφθαρμένες φιγούρες κυβερνητικό κόμμα» ισχυρίστηκε.
Πρόκειται για απίθανη γερμανική λογική. Τον εκλεκτό του Βερολίνου δεν τον ανέτρεψε ο λαός της Ρουμανίας που υποφέρει τα πάνδεινα από την κτηνώδη πολιτική του και έστειλε το κόμμα του στο 15%, αλλά κάποιοι... «διεφθαρμένοι»!
Μόνο οι «διεφθαρμένοι» δηλαδή στρέφονται κατά των γερμανόδουλων πολιτικών! Η λογική του Τέταρτου Ράιχ...
Στην ΕΕ
Δωδέκατος ηγέτης που ανατρέπεται!
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ είναι ο... δωδέκατος (!) ηγέτης χώρας ? μέλους της ΕΕ που απομακρύνεται από την εξουσία εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί κατ' εντολήν πρωτίστως του Βερολίνου, αλλά συχνά με τη σύμφωνη γνώμη και των γηγενών πολιτικών και οικονομικών κύκλων.Μέσα σε δύο χρόνια έχουν ανατραπεί οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, αν και ο τελευταίος, παρότι συνετρίβη στις εκλογές, κατόρθωσε να παραμείνει με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη θέση του, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στην Εσθονία. Τον Μάιο έρχεται και η σειρά του Σαρκοζί στη Γαλλία, όπως όλα δείχνουν. Είδες η ΕΕ;
No comments:
Post a Comment