Σελιδες

Thursday, March 29, 2012

Η ημιμάθεια είναι χειροτέρα της αμαθείας

Γράφει ο Ιφικράτης Αμυράς
29-3-2012

Όταν πριν λίγο καιρό δέχθηκα επικριτικά σχόλια για δύο άρθρα μου σχετικώς με την κυκλοφορία εθνικού νομίσματος σε συνθήκες κατοχής, και την δημιουργία πρωτογενούς δικαίου (http://iphicratisamyras.blogspot.com/2012/03/blog-post_06.html, http://iphicratisamyras.blogspot.com/2012/03/blog-post_16.html), εντυπωσιάστηκα από την έλλειψη ιστορικών γνώσεων όσων υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Νομίζουν ότι ένα νόμισμα πρέπει να κυκλοφορεί μόνον από μία εκλεγμένη κυβέρνηση.
Στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν τις προτάσεις μου, απέδειξαν ότι έχουν μαλώσει πολύ άσχημα με την Ιστορία.
Ποιό είναι το βασικό τους πρόβλημα; Αδυνατούν να συλλάβουν την απλή ιδέα ότι μπορεί να κυκλοφορήσει νόμισμα από μη-κρατικές οντότητες. Και συνεπώς αφού το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν κατέχει την εξουσία αυτή την στιγμή, άρα στο πτωχό τους μυαλό οιοσδήποτε προσπαθεί να αυξήσει την υπάρχουσα κυκλοφορία χρήματος με μη-συμβατικές μεθόδους, είναι ουτοπιστής.  
Οι επικριτές μου προτιμούν να εξαθλιωθεί από την πείνα ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού, παρά να βοηθήσουν να κυκλοφορήσει δικό μας νόμισμα υπό συνθήκες κατοχής. Περιμένουν, πότε και αν πάρουν την εξουσία, τότε να κυκλοφορήσουν εθνικό νόμισμα. Ζήσε Μάη  μου...
Στην προσπάθειά μου να στηρίξω με ακλόνητα στοιχεία τις απόψεις μου, επισκέφθηκα το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης. Οι υπάλληλοι μου έδωσαν έναν οδηγό της εκθέσεως χαρτονομισμάτων που διαθέτει το αρχείο τους. 

Όπως θα διαπιστώσουν στην επομένη φωτογραφία οι αναγνώστες, το 1824 και ενώ ο Ελληνικός Λαός ευρίσκεται ακόμη εν μέσω εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, η προσωρινή διοίκηση της Ελλάδος εκδίδει ομολογίες, οίτινες χρησιμοποιούνται αντί μετρητών. 

Το επόμενο αποδεικτικό στοιχείο είναι από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Ενώ γερμανοί και ιταλοί κατακτητές κυκλοφορούν τα κατοχικά νομίσματα, μία προσωρινή λαϊκή επιτροπή κυκλοφορεί δικά της χαρτονομίσματα. Ταμειακό γραμμάτιο εκδίδεται στην Καλαμάτα το 1944 από προσωρινή λαϊκή επιτροπή. Μάλιστα καθιστά υποχρεωτικό το να γίνεται δεκτό σε όλες τις συναλλαγές.
Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης υπάρχουν ομολογίες του 1822 εκδοθείσες από οπλαρχηγούς, και χαρτονομίσματα/γραμμάτια από οργανώσεις ανταρτών στην Ελλάδα την περίοδο 1942-1944.
Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε κάθε περίοδο ελλείψεως ρευστότητος, οι πρόγονοί μας έκαναν κάτι απλό: εξέδιδαν χρεόγραφα, ομολογίες, τραπεζογραμμάτια, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστό.
Αυτό το απλό βήμα φαντάζει πολύ δύσκολο για τους σημερινούς υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος.
Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα ανατρέψουμε την κατοχική κυβέρνηση για να αποκαταστήσουμε την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία. Το ξήλωμα της κατοχικής κυβερνήσεως ξεκινά με συγκεκριμένες ενέργειες. Μία εξ αυτών είναι η κυκλοφορία Ελληνικού χαρτονομίσματος εν μέσω ευρωγερμανικής κατοχής.
Οι υπερασπιστές του εθνικού νομίσματος έκαναν το πρώτο δειλό βήμα, απελευθερώθηκαν ιδεολογικώς από το γερμανικό νόμισμα, το ευρώ. Τώρα οφείλουν να κάνουν το δεύτερο τολμηρό βήμα. Να κυκλοφορήσουν εθνικό νόμισμα υπό συνθήκες κατοχής.
Ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι παλαιότερα, χαρτονομίσματα εξέδιδαν και οι ιδιωτικές τράπεζες(τραπεζογραμμάτια).
Υπάρχουν τα ηλεκτρονικά νομίσματα(digital currency).
Υπάρχουν τα τοπικά νομίσματα(Ithaca hours).
Υπάρχουν τα commodity currencies, όπως ο χρυσός και το ασήμι.
Υπάρχει το οιονεί χρήμα όπως είναι τα λαϊκά ομόλογα χαμηλής ονομαστικής αξίας(μεταβιβάσιμα και ανταλλάξιμα στον κομιστή).
Υπάρχουν τα επαναστατικά νομίσματα όπως τα γαλλικά assignats(Γαλλική Επανάσταση 1789-1796).
Τέλος υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο συστάσεως κεντρικής τραπέζης εν μέσω εμφυλίου πολέμου, όπως έγινε προσφάτως στην Λιβύη, όπου ιδρύθηκε κεντρική τράπεζα των αντικανταφικών δυνάμεων, πριν ανατρέψουν τον Καντάφι.
Δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί η Ελληνική κοινωνία μέχρι να αποφασίσουν οι οπαδοί του εθνικού νομίσματος να κυκλοφορήσουν Ελληνικά χαρτονομίσματα και λαϊκά ομόλογα, υπό συνθήκες κατοχής.
Η κυκλοφορία νομίσματος υπό συνθήκες κατοχής είναι πάνω απ’ όλα πολιτική πράξη. Ήτις αποδεικνύει την θέληση του Λαού για επιβίωση.
Σήμερα βουλιάζουν ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, ακόμη και παντοδύναμοι εφοπλιστές από την έλλειψη ρευστότητος. Όποιος ακούει τις μνημονιακές σειρήνες είναι αμαθής. Αλλά όποιος ακούει τους δειλούς υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος οι οποίοι περιμένουν πρώτα να γίνουν εκλογές, να τις κερδίσουν, και μετά να αποφασίσουν να εκδώσουν νόμισμα, είναι ημιμαθείς.
Όταν βλέπεις έναν τραυματία να αιμορραγεί και να χάνει τεράστιες ποσότητες αίματος, του κάνεις αμέσως μετάγγιση. Δεν περιμένεις την νεκροψία για να αποφανθείς τί έπρεπε να κάνεις.
Μετά την εφαρμογή του PSI, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, και ένα σωρό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έχασαν τεράστια ποσά επειδή τα αποθεματικά τους μετετράπησαν σε κρατικά ομόλογα τα οποία υπέστησαν αναγκαστική υποτίμηση.
Τώρα αυτά τα ιδρύματα έχουν δύο επιλογές. Είτε να κλείσουν καταστρέφοντας εκατομμύρια Ελλήνων, είτε να βοηθήσουν στην κυκλοφορία Ελληνικού χαρτονομίσματος υπό συνθήκες κατοχής, αποδεχόμενοι την σκληρή πραγματικότητα.  
Ιφικράτης Αμυράς

No comments:

Post a Comment