Σελιδες

Wednesday, April 4, 2012

Ιταλία: «Την δολοφόνησε το κράτος, με τις περικοπές του»

Κάποτε οι άνθρωποι έβαζαν τέλος στη ζωή τους επειδή έπασχαν από ψυχολογικά νοσήματα ή δεν άντεχαν την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, τώρα το ίδιο το κράτος τους ωθεί με τις επιλογές του σε μια τέτοια δυσάρεστη πράξη.

Μια γυναίκα 78 ετών αυτοκτονεί στην Σικελία μετά από περικοπή της σύνταξης. Και στην Ιταλία, η κατάσταση, έχει γίνει ακραία. Για «δραματικά γεγονότα» κάνει λόγο ο Μάριο Μόντι.
«Την δολοφόνησε το κράτος, με τις περικοπές του» λέει ο Μπρούνο, ένα από τα τέσσερα παιδιά της εβδομηνταοκτάχρονης που αυτοκτόνησε, χθες, στην Τζέλα της Σικελίας. Η ηλικιωμένη γυναίκα λεγόταν Νούντσια και είχε μόλις λάβει γράμμα του ιταλικού οργανισμού Inps - που αντιστοιχεί στο ΙΚΑ - με το οποίο της γνωστοποίησαν ότι η μηνιαία της σύνταξη από οκτακόσια ευρώ θα περιοριζόταν στα εξακόσια.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κοινωνική σύνταξη τριακοσίων πενήντα ευρώ και για μια άλλη, μικρή σύνταξη, του πεθαμένου συζύγου της. Η ηλικιωμένη Σικελή, όπως λένε τα παιδιά της, το θεώρησε αδικία και φοβήθηκε ότι δεν θα κατάφερνε να συνεχίσει να είναι οικονομικά αυτόνομη. Ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της και έπεσε. Οι αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας για οικονομικούς λόγους έχουν λάβει, στην Ιταλία, ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις: είναι τουλάχιστο δεκαπέντε από την πρώτη Ιανουαρίου του 2012 μέχρι σήμερα.


Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι δεν έχει βρει ακόμα λύσεις
Στις 27 Μαρτίου, στο Τράνι της Απουλίας, αυτοκτονεί ένας σαρανταεννιάχρονος οικοδόμος, από μήνες χωρίς δουλειά. Πριν λίγες ημέρες, στην Γένοβα, ένας άνεργος απειλεί να κρεμαστεί από τα καλώδια υψηλής τάσης.

Δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τα ορθοπεδικά παπούτσια στην άρρωστη κόρη του.
Πριν μια εβδομάδα, στην Μπολώνια, ένας πενηνταοκτάχρονος οικοδόμος που είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μικρή, οικογενειακή εταιρία, αυτοπυρπολείται μπροστά στο μέγαρο της υπηρεσίας φοροεισπράξεων: χρωστούσε 104.000 ευρώ.
Μια ευρύτατη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την οποία, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει αποτελεσματικές λύσεις.
«Είναι δραματικά γεγονότα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν πολύ και στην Ελλάδα. Η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι η εξυγίανση και η ανάκαμψη» δηλώνει, στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Όσο για το πολιτικό μέλλον της χώρας του, ο Μάριο Μόντι θεωρεί πιθανή μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής και μετά τις εκλογές του 2013. Ο ίδιος όμως «θα την κρίνει ως θεατής».

Newscode με πηγές Deutsche Welle

 http://www.newscode.gr/kosmos/story/72061/italia-thn-dolofonhse-to-kratos-me-tis-perikopes-toy

No comments:

Post a Comment