Σελιδες

Saturday, April 28, 2012

ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ


                              ΜΕΛΟΣ Κ.Ε ΔΗΚΚΙ- ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ
                           ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ


Εδώ και δυόμιση χρόνια ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Η κοινωνία κοιτάζει προς το μέρος μας με προσοχή και περιμένει. Τούτη την ώρα στη χώρα βρίσκεται η πρώτη γραμμή ενός παγκόσμιου πολέμου.

Μόνο που ο πόλεμος αυτός δεν είναι πόλεμος ανάμεσα σε κράτη ή σε λαούς αλλά είναι ένας πόλεμος όπου από τη μια μεριά των χαρακωμάτων βρίσκεται το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο και από την άλλοι οι λαοί ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Από τη μια μεριά βρίσκονται οι τραπεζίτες και από την άλλη οι εργαζόμενοι.
 
Εμείς γίναμε ένα παγκόσμιο πείραμα και ο λαός μας το πειραματόζωο σε ένα σύστημα που καταρρέει. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεχόμαστε μια σκληρή οικονομική κρίση που όμως δεν την προκαλέσαμε εμείς.

     Η κρίση ξέσπασε πρώτα στην Αμερική. Ύστερα οι τράπεζες κατέρρευσαν. Κατόπιν τα κράτη ανέλαβαν τα χρέη των τραπεζών και κατέρρευσαν οι προϋπολογισμοί.
     Η επιλογή των ακριβών δανείων που διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες και προγραμμάτων λιτότητας που διαλύουν τις κοινωνίες, απειλεί πλέον όχι μόνο να διαλύσει την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια τη συστημική ευστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια οικονομική  κρίση δεν μπορεί πια να αντιμετωπισθεί με την εύκολη συνταγή της λιτότητας, με την αρχιτεκτονική του ευρώ και με απόπειρες κατευνασμού των αγορών μέσα από μνημόνια που διαλύουν τις κοινωνίες.
     Και αυτός ο φαύλος κύκλος δεν σταματά και δεν πρόκειται να σταματήσει, όσο οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης δηλαδή:
    Την υπερσυσώρρευση κεφαλαίου και πλούτου. Τις μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες
    Την ανεξέλεγκτη πια κυριαρχία των τραπεζών και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου έναντι της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής αγαθών.
    Και φυσικά την ολοένα και εντεινόμενη άδικη και άνιση διανομή του πλούτου.
    Αυτή λοιπόν η κρίση δεν είναι ούτε πρόσκαιρη, ούτε εφήμερη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς μεγάλες ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης, χωρίς ριζικές αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.
    Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος και οι κοινωνίες βρίσκονται μπροστά σε ένα απόλυτο αδιέξοδο και δεν υπάρχουν λύσεις. Λύσεις υπάρχουν αλλά βρίσκονται έξω από το κυρίαρχο μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Γι΄ αυτό άλλωστε και το βλέπουμε να καταρρέει.
    Εμείς αγωνιζόμαστε για να τα αλλάξουμε, όλα αυτά.
    Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα πως βρεθήκαμε όλοι εμείς σε αυτό το αδιέξοδο;
    Πως η χώρα μας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αυτής της παγκόσμιας κρίσης;
    Δε βρέθηκε τυχαία αλλά εξαιτίας των καταστροφικών και απαράδεκτων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου που άνοιξε κρυφά από τον ελληνικό λαό, την πόρτα της Ευρώπης στο ΔΝΤ και στα καταστροφικά του προγράμματα, πριν ακόμη αναλάβει την διακυβέρνηση του ελληνικού λαού.
    Η κυβέρνηση εδώ και δυόμιση χρόνια με απίστευτο επαγγελματισμό και κυνισμό, εκτελεί ένα προσυμφωνημένο συμβόλαιο θανάτου της ελληνικής κοινωνίας, οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης και εκποίησης του Δημόσιου πλούτου.
    Με λίγα λόγια, υπέγραψε ερήμην του ελληνικού λαού, την παράδοση της χώρας μας στα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Μια παράδοση που συντελείται σε μια κρίσιμη στιγμή, αναδιάταξης των συσχετισμών στην εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου η Τουρκία, επιδιώκει να ηγεμονεύσει στις αναδυόμενες Αραβικές χώρες και η κυβέρνηση, όχι μόνο, της επιτρέπει να επικαλείται επιλεκτικά το Διεθνές Δίκαιο, όταν έχει επί 38 χρόνια στρατό κατοχής στη Βόρεια Κύπρο, αλλά αποσύρει και την πάγια υποστήριξη μας, στο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για αυτόνομο Παλαιστινιακό κράτος.
   Ο εχθρός λοιπόν δεν είναι απ΄ έξω, αλλά εντός των τειχών, γιατί οι κυρίαρχες δυνάμεις της παρασιτικής αστικής τάξης της πατρίδας μας και τα «δεκανίκια» τους, δημιουργούν στον ελληνικό λαό, στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στον Ελληνισμό ολόκληρο, το σύνδρομο του τρόμου και την ψυχολογία της υποταγής στον Νέο- Οθωμανό δυνάστη, προσπαθώντας να συντρίψουν το φρόνημα του. Γιατί η προκοπή και η ύπαρξη ενός λαού, όπως απέδειξε η μακραίωνη ιστορία μας, βασίζεται πρωταρχικά στο φρόνημα του. Αυτό το φρόνημα λοιπόν υποσκάπτεται εκ των έσω.
   Έφτασε λοιπόν η ώρα ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, αν θα αφήσει να συνεχιστεί όλη αυτή η πολιτική και τραγική παρωδία. Την κατάρρευση της Ιστορίας του, της Δημοκρατίας του, του Πολιτισμού του, της Κοινωνίας του και της Αξιοπρέπειας του.
Η μόνη μας επιλογή είναι:
Η ανατροπή της ξένης κατοχής των εντολοδόχων και δωσίλογων της κυβέρνησης Παπανδρέου και τώρα Βενιζέλου – Παπαδήμου – Σαμαρά  που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ήρθαν για να μας «σώσουν». Φτάνει  πια!
   Δεν αντέχουμε άλλο τα σκληρά μέτρα που μας επιβάλουν με εντολές της ΤΡΟΪΚΑ, και μας χτυπάνε μέσα από μνημόνια και σκληρά νομοσχέδια, μειώνοντας μισθούς, συντάξεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, απολύσεις, συγχωνεύσεις Οργανισμών, υποβαθμίσεις στα συστήματα Υγείας – Παιδείας, ξεπούλημα Δημόσιας περιουσίας και μας επιβαρύνουν με πρόσθετα χαράτσια που αδυνατούμε να πληρώσουμε πάντα με την συναίνεση των υπόλοιπων φασιστικών κομμάτων που έχουν για δεκανίκια τους ακραίες δυνάμεις (βλέπε Καρατζαφέρη).
   Η Ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλες τις ηλικίες (γύρω στα 2 εκατ. Άνεργοι) και κυρίως στα παιδιά μας που αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλες χώρες για να μπορούν να επιβιώσουν και να αναγνωριστούν οι σπουδές τους. Κι αυτό εξαιτίας της διάλυσης του Εκπαιδευτικού Συστήματος που κόβει τη δυνατότητα και το δικαίωμα τους στη Δωρεάν και Δημόσια Παιδεία. Η εκπαίδευση στη χώρα μας έχει καταντήσει ταξικό προνόμιο. Μόνο τα παιδιά των πλουσίων μπορούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στα σχολεία. Κενές είναι οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν υπάρχουν βιβλία. Αλλά κατά τα άλλα, έχουμε προηγμένη τεχνολογία. Τα παιδιά μας διαβάζουν μέσω διαδικτύου. Σε λίγο δεν θα χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί όλα τα μαθήματα τους θα τα διδάσκονται μέσω Η/Υ.
   Κι όλα αυτά με εντολές από την ΤΡΟΪΚΑ και συνεχείς εκβιασμούς για καινούργια μνημόνια από την κυβέρνηση και συγχρόνως αναγγελίες φόρων…φόρων…φόρων….
Και αναπάντητα ερωτήματα:
   Γιατί δεν φορολογούνται οι κάτοχοι χρημάτων  που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας;
   Γιατί δεν φορολογείται ο συσσωρεμένος πλούτος, η πολυτέλεια, οι υπέρογκες καταθέσεις και τα μερίσματα από μετοχές;
   Γιατί δεν φορολογούνται οι εφοπλιστές;
   Γιατί δεν φορολογούνται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία;
   Γιατί δεν φορολογούνται αυτοί που γέμισαν την Ελλάδα με βίλλες  offshore, εξοχικές κατοικίες με άδεια ναΐσκου, κότερα με βιτρίνα τουριστικής επιχείρησης και ότι άλλο μπορούσαν από κοινού να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες με τους πλούσιους φίλους τους; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα έκαναν όλα αυτά. Σημίτης και Καραμανλής.
     Το 90% του «πλούτου» των λαϊκών νοικοκυριών έχει επενδυθεί και καταναλωθεί στην ελληνική επικράτεια σε αντίθεση με τον πλούτο του 1% των πλουσίων που έχει φύγει στο εξωτερικό. Τα έσοδα των λαϊκών στρωμάτων έχουν φορολογηθεί πολλές φορές  ενώ ο πλούτος του 1% δεν φορολογήθηκε ποτέ. Αυτός ο πλούτος εκτιμάται πάνω από 2 τρις ευρώ, σε χαρτοφυλάκια, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και κυρίως καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Με λίγα λόγια από στοιχεία που έχουμε:
     300 – 400 δις «οι θεσμικοί επενδυτές» από το χρηματιστήριο (πηγή: Ελ. Χρηματιστήριο ΑΕ)
     600 – 700 δις αθροιστικά κέρδη των τραπεζών τα τελευταία 15 χρόνια (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος)
    500 – 600 δις φοροδιαφυγή από τις offshore εταιρείες (πηγή: ΣΔΟΕ)
    500 – 600 δις φοροδιαφυγή από τις ΑΕ και τις πολυεθνικές (πηγή: Υπ. Οικονομικών)
    Εδώ θα προσθέσω και τα φοροφυγέντα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου που ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ (από εκτίμηση του Υπ. Οικονομικών). Μην ξεχάσουμε μέσα σε όλα αυτά τις μίζες και τα σκάνδαλα (Βατοπέδι, SIEMENS, υποβρύχια κλπ.) που κουκουλώθηκαν. Το κεφάλαιο έχει πάντα τρόπους διαφυγής.
   Όμως για όλα αυτά υπάρχουν λύσεις.
   Οριστική απαλλαγή από τα Μνημόνια κι από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
   Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Οι έχοντες και κατέχοντες. Πως;
   Μια κυβέρνηση, που θέλει πραγματικά να σώσει την χώρα και το λαό της από τον εξευτελισμό και την εξαθλίωση μέσα από «προμελετημένη χρεοκοπία» μπορεί να φορολογήσει αυτόν τον συσσωρεμένο πλούτο, με μια φορολογία της τάξεως 20% και να επιφέρει στα ταμεία της χώρας 350 – 400 δις ευρώ με τα οποία η χώρα όχι μόνο θα λειτουργήσει το δημόσιο σύστημα (μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία κλπ.), αλλά θα κάνει και δημόσιες επενδύσεις δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης, κρατικοποιώντας Τράπεζες      (την άμεση κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος σήμερα χρηματοδοτείται και ενισχύεται από το κοινωνικό σύνολο), ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και αν με όλα αυτά δεν επαρκούν τα έσοδα, τότε να συνεχίσει με την φορολογία των λαϊκών στρωμάτων χωρίς εξωτερικό δανεισμό.  
   Πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική διέξοδος για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να ανοίξουμε ξανά την κοινωνική προοπτική.
    Επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Δηλαδή αυτό που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να κάνει, και το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία.
     Με τα πλεονεκτήματα που μας δίνουν αυτές οι προτάσεις, μπορεί να λειτουργήσει η επόμενη. Με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις διαθέσεις και τις κερδοσκοπικές προτεραιότητες του κεφαλαίου. Με ανασυγκρότηση των παραγωγικών κλάδων, επένδυση στην σταθερή και μόνιμη απασχόληση,  ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Αλλά το σημαντικό: όλα αυτά ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη επεξεργασία εναλλακτικής αναπτυξιακής στρατηγικής, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.
    Τελευταία πρόταση αλλά εξαιρετικά καθοριστική: Η οικοδόμηση μιας ασπίδας προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Η προοδευτική αναδιανομή του πλούτου, η διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
    Υπάρχουν λύσεις όπως βλέπετε. Δεν είναι εύκολες αλλά μπορούν να υλοποιηθούν. Θέλουν θέληση και αγώνα.

Αγώνα για την χειραφέτηση από το κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους.
Αγώνα για μια νέα, δημοκρατική και κοινωνική Ελλάδα και Ευρώπη.
Αγώνα που πρέπει να τον δώσουμε χέρι -  χέρι όλοι μαζί.

    Η δύναμη μας είναι στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Το ζήσαμε μέσα στο πλήθος των αγανακτισμένων συμπολιτών μας στις πλατείες, στο τεράστιο κίνημα των συνδικάτων διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια,  στο ξεσηκωμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, απέναντι σε έναν νόμο που καταργεί ουσιαστικά το δημόσιο πανεπιστήμιο και στα σχολεία με τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού, την ανυπαρξία βιβλίων, τις κτιριακές ελλείψεις και την συνολική τραγική υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου. Το είδαμε στην Δημόσια Υγεία να παραδίδεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στις αποθήκες με τόνους από ληγμένα υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ! 
   Και τελευταία το ζήσαμε στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ης  Μαρτίου μέσα από την αγανάκτηση των παιδιών μας, που έστρεψαν το βλέμμα απαξιώνοντας με την στάση τους, τους  πολιτικούς της κυβερνητικής εξουσίας που παρευρίσκοντο εκεί σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, ξεσηκώνοντας σε αντίδραση γονείς και πολίτες, να φωνάζουν τα συνθήματα που ακούγονταν πριν περίπου 38 χρόνια «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
   Έφτασε λοιπόν ο καιρός να τους ανατρέψουμε και να τους τιμωρήσουμε στις ερχόμενες  εκλογές διώχνοντας τους με την ψήφο μας.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση! Όχι πια σε άχρηστες αναβολές «σωτηρίας» που δεν μας βοηθούν σε τίποτα όπως μας πρότεινε η κατοχή του κεφαλαίου για να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία.
  Γιατί κάτι τέτοιο θα μας έκανε συνεργούς σε μια καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Βενιζέλου - Σαμαρά και τη βοήθεια από τα «δεκανίκια» τους.  
 Πρέπει να απαλλαγούμε από όλο αυτό το σαθρό μίγμα της συνδυαστικής νεοφιλελεύθερης  πολιτικής  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που συνθέτουν μια νέα κυβέρνηση που θα μας φέρει γρηγορότερα στην οικονομική καταστροφή.
   Γιατί ο κ. Σαμαράς με τις τελευταίες θεαματικές του μετατοπίσεις υπονόμευσε την πολιτική του αξιοπιστία και τώρα προσπαθεί να περισώσει και συσπειρώσει τον κόσμο που έχασε πάνω σε μια πιο ακραία δεξιά δημαγωγία επί παντός επιστητού με την στήριξη ακραίων δυνάμεων που έφυγαν από το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη που συντελούν  ως «δεκανίκι» σε όλη αυτή τη φασιστική κατοχή κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για βίαιες υποκινήσεις αγανακτισμένων ανθρώπων!
   Κι από την άλλη ο κ. Βενιζέλος παριστάνει τον ανήξερο, γιατί δεν τολμάει να ομολογήσει ότι οι βασικοί υποκινητές του αγανακτισμένου λαού, είναι ο ίδιος και ο προκάτοχός του κ. Παπακωνσταντίνου, που έφεραν το λαό σε αυτό το σημείο ακραίας αντίδρασης, με τις περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας! 

     Η νίκη ανήκει καθαρά στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πάντα δίπλα στους αγώνες του ελληνικού λαού, διεκδικώντας μια Πραγματική και Άμεση Δημοκρατία!
     Μια Δημοκρατία που αιμορραγεί  δυστυχώς αρκετές δεκαετίες τώρα και ήρθε ο καιρός να θεραπευτεί! Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε με τη ψήφο μας …

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ!!!

logo_syriza.jpg                          ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ
                           ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
                         ΜΕΛΟΣ Κ.Ε ΔΗΚΚΙ- ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ
                          ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

                            ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

No comments:

Post a Comment