Σελιδες

Monday, March 19, 2012

Κορυφαίες εταιρείες της αγοράς παρουσιάζουν μια ανοικτή πλατφόρμα που φέρνει το διαδίκτυο στους τηλεοπτικούς δέκτες

Η Google, η Intel, η Logitech και η Sony ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν την πλατφόρμα του Google TV, και παράλληλα συνεργάζονται με τη DISH Network, τη Best Buy, και την Adobe για να φέρουν πιο γρήγορα τις συσκευές στα σπίτια των καταναλωτών….


Στο πλαίσιο του συνεδρίου Google I/O developer στο Σαν Φρανσίσκο, κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου των ηλεκτρονικών και της πληροφορικής ανακοίνωσαν την εξέλιξη του Google TV, μιας πλατφόρμας ανοικτού κώδικα, η οποία προσθέτει τη δύναμη του διαδικτύου στην τηλεοπτική εμπειρία και φέρνει στο σαλόνι μας μια νέα κατηγορία συσκευών. Η Intel, η Sony, και η Logitech, μαζί με τη Best Buy, τη DISH Network και την Adobe, ανακοίνωσαν από κοινού με τη Google (NASDAQ: GOOG) την υποστήριξη τους στην τεχνολογία του Google TV.

Την τελευταία δεκαετία, η τεχνολογία του Ίντερνετ έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα μοναδικό περιβάλλον καινοτόμων εφαρμογών σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλα μέχρι στιγμής παρέμενε έξω από το καθιστικό μας. Με το Google TV, οι καταναλωτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητούν και να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα, αντλώντας περιεχόμενο μέσα από μια τεράστια δεξαμενή, η οποία θα ενσωματώνει πηγές όπως οι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, το διαδίκτυο, οι προσωπικές βιβλιοθήκες και τα κινητά τηλέφωνα.

Ενιαία αναζήτηση στο Web, στην τηλεόραση και σε εφαρμογές

Το Google TV βασίζεται στην πλατφόρμα Android και τρέχει την εφαρμογή Google Chrome browser. Οι χρήστες μπορούν, από την άνεση του καθιστικού τους, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα συνηθισμένα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς επίσης και σε μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και εφαρμογών από το Ίντερνετ ή από άλλα ιδιωτικά clouds, στην οποία περιλαμβάνεται και πλούσιο περιεχόμενο τεχνολογίας Adobe Flash. Η νέα πλατφόρμα, εξοπλισμένη με τους κορυφαίους επεξεργαστές Intel Atom CE4100, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να τοποθετούνται σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά, θα προσφέρει επιδόσεις ήχου και εικόνας, ανάλογες με εκείνες ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου. Η Sony και η Logitech δήλωσαν ότι, αργότερα μέσα στο 2010, θα παρουσιάσουν προϊόντα εξοπλισμένα με τους νέους επεξεργαστές Intel Atom τα οποία θα υποστηρίζουν Google TV. Παρόλο που το Google TV έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με οποιονδήποτε πάροχο τηλεοπτικού προγράμματος, στην αρχική παρουσίαση οι ρυθμίσεις θα έχουν προσαρμοστεί καλύτερα επάνω στο πρόγραμμα της DISH Network.

Με το Google TV οι επιλογές των τηλεθεατών θα διευρυνθούν, ώστε εκτός από τις μερικές εκατοντάδες κανάλια που προσφέρει σήμερα ένας πάροχος καλωδιακής ή δορυφορικής τηλεόρασης, να συμπεριλάβουν μια τεράστια δεξαμενή περιεχομένου βίντεο από το Ίντερνετ. Την εμπειρία που προσφέρει το Google TV έρχεται να συμπληρώσει η δυνατότητα streaming από κορυφαίες πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Amazon Video On Demand, και το YouTube. Το Google TV θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να τρέχει apps από την Αγορά των συσκευών που τρέχουν λειτουργικό Android.
Η πλοήγηση σε αυτόν τον ωκεανό περιεχομένου θα γίνεται μέσα από ένα μόνο τηλεχειριστήριο και μέσα από μία μόνο οθόνη.

Για να βοηθήσει τους θεατές στην ανεύρεση του περιεχομένου που τους ενδιαφέρει, το Google TV θα διαθέτει ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης η οποία θα καλύπτει το περιεχόμενο των ελεύθερων και των συνδρομητικών καναλιών, το περιεχόμενο του DVR (PVR), και το Ίντερνετ. Επίσης, θα υποστηρίζεται η λειτουργία ένθεσης διαφορετικών εικόνων (picture-in-picture), ώστε οι χρήστες να είναι σε θέση να παρακολουθούν πολλά παράθυρα ταυτόχρονα. Το Google TV περιλαμβάνει επίσης ένα πρωτοποριακό μηχανισμό οργάνωσης των αγαπημένων προγραμμάτων στην αρχική οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να διαμορφώσει την τηλεοπτική του συσκευή σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες. Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες προσφέρονται μόνο στους συνδρομητές του δικτύου DISH Network.

Μια μεγάλη συμμαχία εταιρειών με ηγετική θέση στην αγορά Ο κ. Eric Schmidt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Google, δήλωσε τα εξής: “Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με τόσο διακεκριμένους εταίρους, οι οποίοι συσσωρεύουν επί δεκαετίες εμπειρία σε θέματα hardware, σχεδιασμού και λιανικών πωλήσεων.”

Η Sony ανακοίνωσε τα σχέδια της για την παρουσίαση της “Sony Internet TV”, της πρώτης σειράς τηλεοράσεων στον κόσμο με ενσωματωμένη πλατφόρμα Google TV. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να παρουσιαστούν το φθινόπωρο του 2010 στην αγορά των ΗΠΑ. Εκτός από τις αυτόνομες τηλεοράσεις, θα παρουσιαστεί και μια μονάδα εξωτερικού δέκτη (set top box-type unit) με ενσωματωμένο οδηγό για δίσκους τεχνολογίας Blu-ray.
Ο κ. Howard Stringer, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Corporation, ανέφερε τα εξής: “Έχω την ιδιαίτερη χαρά να ανακοινώσω ότι η ταχύτατη ανάπτυξη της ανοιχτής πλατφόρμας Android από τη Google, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την ασύγκριτη τεχνογνωσία της Sony σε θέματα σχεδιασμού και τεχνολογίας τηλεοπτικών συσκευών. Η προσθήκη της “Sony Internet TV” υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την πληρότητα στη γκάμα των τηλεοπτικών συσκευών της Sony, προσθέτοντας στις τηλεοράσεις μας ένα νέο επίπεδο διασκέδασης και αμφίδρομης επικοινωνίας.”

Η Logitech θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους διαθέτουν ήδη ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας HDTV, να απολαμβάνουν το Google TV μέσα από μια συνοδευτική μονάδα (companion box), η οποία θα συνδέεται εύκολα με οποιαδήποτε υπάρχουσα συσκευή HDTV ή εξωτερικό δέκτη συνδρομητικής τηλεόρασης. Η μονάδα αυτή θα υποστηρίζει την τεχνολογία τηλεχειρισμού Harmony της Logitech και θα συνοδεύεται από χειριστήριο το οποίο θα διαθέτει και λειτουργία κανονικού πληκτρολογίου. Η εταιρεία σχεδιάζει, επίσης, να παρουσιάσει μια κάμερα HDTV ώστε να είναι εφικτό το video chat μέσω Google TV, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσει τις δυνατότητες ελέγχου του Google TV και των συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας μέσα από νέα apps τα οποία θα μετατρέπουν μια συσκευή smart phone σε ένα προηγμένο κέντρο ελέγχου.

Ο κ. Gerald Quindlen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Logitech, δήλωσε τα εξής: “Υιοθετούμε την τεχνολογία του Google TV από νωρίς, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τη στρατηγική μας, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζουμε τις πλατφόρμες ανοικτού κώδικα που φέρνουν στο σύγχρονο καθιστικό μια νέα καθηλωτική εμπειρία. Κι ενώ το Google TV δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανακαλύψουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει, η Logitech τους επιτρέπει να έχουν πλήρη έλεγχο των τρόπων με τους οποίους θα το απολαμβάνουν. Ανυπομονούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τη Google και την ευρύτερη κοινότητα των προγραμματιστών, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα, ρηξικέλευθη εμπειρία για τους χρήστες του Google TV.”

Τόσο οι συσκευές της Logitech, όσο κι εκείνες της Sony, θα είναι εξοπλισμένες με επεξεργαστές Intel Atom CE4100. Ο κ. Paul Otellini, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, χαιρέτησε την κοινή προσπάθεια και δήλωσε ότι η συνεργασία οδηγεί στην ‘εφεύρεση’ μιας νέας τηλεόρασης, διαφορετικής από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι τώρα : “Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί τη μετάβαση στην έξυπνη τηλεόραση (Smart TV), το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των τηλεοπτικών υπηρεσιών. Οι τηλεοπτικοί δέκτες γίνονται πιο έξυπνοι, συνδυάζοντας προηγμένους επεξεργαστές, με την τεχνολογία του Ίντερνετ. Τα παραδοσιακά τηλεοπτικά προγράμματα θα ενσωματώνουν απεριόριστες ποσότητες περιεχομένου από το διαδίκτυο, ώστε ο κάθε θεατής να είναι σε θέση να ορίζει ο ίδιος τι θέλει να παρακολουθήσει, και πότε. Τα παραπάνω αποτελούν την εφαρμογή του νόμου του Moore στην μεταμόρφωση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στην απόδοση των μικροεπεξεργαστών της Intel.”

Ο πάροχος καλωδιακών και δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων DISH Network είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες της Google κατά την ανάπτυξη του Google TV. Οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει εδώ κι ένα χρόνο να πραγματοποιούν δοκιμές από κοινού, χρησιμοποιώντας περισσότερους από 400 χρήστες των υπηρεσιών της DISH Network και της Google. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών, η Google και η DISH Network έχουν προχωρήσει στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του Google TV, οι οποίες ενοποιούν τα παραδοσιακά τηλεοπτικά προγράμματα, με το περιεχόμενο του διαδικτύου και με τη λειτουργία DVR.

Ο κ. Charlie Ergen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DISH Network, δήλωσε τα εξής: “Η Google TV σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην τηλεόραση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσα από τη συνεργασία μας με τη Google γινόμαστε ο πρώτος πάροχος που θα προσφέρει αυτήν την εμπειρία στους πελάτες του. Μόνο οι συνδρομητές του DISH Network Google TV θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την τηλεόραση, το Ίντερνετ και το DVR για να βρίσκουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει, και να έχουν πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θέλουν να το παρακολουθήσουν. Επιπλέον, η πλήρης ενοποίηση των τεχνολογιών αυτών επιτρέπει σε διάφορους προγραμματιστές να αναπτύξουν δικές τους εφαρμογές, οι οποίες θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία των τηλεθεατών από τις νέες υπηρεσίες.”

Η αλυσίδα λιανικής Best Buy θα προσθέσει τη δική της εμπειρία από την επαφή της με τους καταναλωτές, προωθώντας, εντός του 2010, τις συσκευές του Google TV μέσα από τα καταστήματα Best Buy σε όλη την Αμερική. ” Κάθε μέρα, οι 180.000 υπάλληλοι της αλυσίδας μας επικοινωνούν και συνεργάζονται με τους πελάτες μας, ώστε να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία οικιακού κινηματογράφου”, δήλωσε ο κ. Brian Dunn, Διευθύνων Σύμβουλος στη Best Buy. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της τεχνολογίας Smart TV και των υπηρεσιών της Google TV, και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε στην επίδειξη των δυνατοτήτων τους μέσα από τα καταστήματα της αλυσίδας μας. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι πελάτες μας να έχουν πρόσβαση σε ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουν την απόλαυση που θα προσφέρει η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα.”

Τέλος, η εφαρμογή Adobe Flash Player 10.1 θα ενσωματωθεί απευθείας στον Google Chrome browser της Google TV, επιτρέποντας στους τηλεθεατές να έχουν πρόσβαση μέσα από τους δέκτες σε εκατομμύρια σελίδες του διαδικτύου με πλούσιο περιεχόμενο, όπως παιχνίδια, animations, εφαρμογές, βίντεο, ήχο και άλλα. Ο κ. Shantanu Narayen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Adobe, ανέφερε τα εξής: “Ένα ανοικτό περιβάλλον web προσφέρει αναρίθμητες δυνατότητες για δημιουργικές και καινοτόμες εφαρμογές. Ο Flash Player 10.1 φέρνει τα πλεονεκτήματα του κανονικού web browsing σε συσκευές όπως τα smartphones, οι υπολογιστές τύπου tablet και netbook, και οι τηλεοπτικοί δέκτες με σύνδεση στο Ίντερνετ. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία του Google TV. Η συνεργασία με άλλες εταιρείες που έχουν ηγετική θέση στο χώρο και με τις οποίες μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε την καλύτερη δυνατή διαδικτυακή εμπειρία.”

Ευκαιρία για τους προγραμματιστές Η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου των προγραμματιστών, υπογράμμισε τη μοναδική δυνατότητα που προσφέρεται στην κοινότητα των developers να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος για το Google TV. Η Google ανακοίνωσε ότι θα θέσει σύντομα σε κυκλοφορία μια σειρά από ειδικά APIs για web applications σε TV, ενθαρρύνοντας έτσι τους web developers να αρχίσουν να κτίζουν μοναδικές εφαρμογές web οι οποίες θα χρησιμοποιούνται μέσα από τις τηλεοπτικές συσκευές του μέλλοντος. Αργότερα μέσα στο 2010, η Google θα παρουσιάσει και μια ανανεωμένη έκδοση του Android SDK, η οποία θα υποστηρίζει το κτίσιμο εφαρμογών για το Google TV.
Στα σχέδια της Google εντάσσεται, επίσης, και το άνοιγμα του κώδικα της πλατφόρμας του Google TV, ώστε να ενισχυθεί το πνεύμα καινοτομίας και να μπορέσουν και άλλοι developers να ωφεληθούν από την εξέλιξη του συγκεκριμένου project. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συνεργασία του συνόλου των developers με σκοπό να φέρουν μια νέα εποχή στην παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την τεχνολογία Google TV, παρακαλείστε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα google.com/tv, ή να ανατρέξετε στο press kit της Intel, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.intel.com/pressroom/smarttv.

Σχετικά με την Google

Η Google ιδρύθηκε το 1998 από τον Larry Page και τον Sergey Brin, διδακτορικούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο Stanford. Οι πρωτοποριακές τεχνολογίες της Google για την αναζήτηση περιεχομένου στο Ίντερνετ δίνουν κάθε μέρα τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να εντοπίσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Τα στοχευμένα διαφημιστικά προγράμματα της Google παρέχουν σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους τη δυνατότητα μετρήσιμης προβολής, και ταυτόχρονα εμπλουτίζουν τη συνολική εμπειρία των χρηστών του διαδικτύου. Τα κεντρικά γραφεία της Google βρίσκονται στη Silicon Valley, ενώ παρουσία υπάρχει σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, στην Ευρώπη και την Ασία.

Σχετικά με την Intel Η Intel ο παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες εφαρμογές πυριτίου, αναπτύσσει τεχνολογίες, προϊόντα και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης του τρόπου που εργαζόμαστε και ζούμε. Η Intel έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να δημιουργήσει προγράμματα και να εξασφαλίσει πόρους σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει εκπαιδευτικούς να διδάξουν, μαθητές να μάθουν και πανεπιστήμια να προοδεύσουν ειδικά στον τομέα των μαθηματικών, της φυσικής και της τεχνολογίας. Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την Intel θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.intel.com/pressroom και blogs.intel.com.

Σχετικά με την Logitech

Η Logitech είναι παγκόσμιος ηγέτης στα προϊόντα που συνδέουν τους ανθρώπους με τις αγαπημένες τους ψηφιακές εφαρμογές. Καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα από συστήματα υπολογιστών, επικοινωνιών και ψυχαγωγίας, η Logitech συνδυάζει hardware και software ώστε να βελτιώνει τη δυνατότητα ελέγχου και πλοήγησης μέσα σε εφαρμογές ήχου και εικόνας, gaming, κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνίας μέσω Ίντερνετ, προστασίας κι ασφάλειας. Η Logitech International, είναι μια εισηγμένη ελβετική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1981, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο SIX (LOGN) και στο Nasdaq (LOGI).

Σχετικά με την Sony

Η Sony Corporation είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας ήχου, εικόνας, παιχνιδιών, επικοινωνιών, και πληροφορικής, για καταναλωτές κι επαγγελματίες. Χάρη στην online παρουσία της με εφαρμογές μουσικής, φωτογραφίας και ψυχαγωγίας, η Sony κατέχει μια μοναδική ηγετική θέση στο χώρο των ηλεκτορνικών και της ψυχαγωγίας. Οι ετήσιες πωλήσεις της Sony για τη χρήση μέχρι 31 Μαρτίου 2010, ανήλθαν σε $78 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου. Η κεντρική σελίδα της Sony Global στο διαδίκτυο είναι η εξής: www.sony.net.
Το όνομα και το λογότυπο Intel αποτελούν κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα της Intel Corporation στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
* Άλλες ονομασίες και επωνυμίες ενδέχεται να αποτελούν ιδιοκτησία τρίτων. Πηγή: epr.gr

No comments:

Post a Comment