Σελιδες

Saturday, September 24, 2011

Την ίδια ώρα που εξελίσσεται μια επίθεση στα λαϊκά στρώματα και εισοδήματά τους, η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί αφειδώς τους επονομαζόμενους κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ, κλπ),

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Περιφερειακού Δικτύου Αττικής

του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών



Παρά τις υποσχέσεις για περικοπές στις κάθε είδους επιχορηγήσεις προς τα Νομικά Πρόσωπα που υποσχέθηκε σε έγγραφη απάντησή ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή σε σχετική ερώτηση, η ….κοινωνική πολιτική της σπατάλης στον προϋπολογισμό συνεχίζεται..

α) Προς Γ.Σ.Ε.Ε. Ποσό επιχορήγησης 350.000,00 €. Από ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ /2 Σεπτεμβρίου 2011

β) Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μάθησης, Ποσό επιχορήγησης 29-7-2011 του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, 970.000,00 ευρώ.

γ) ΟΑΕΔ 20/6/2011, Ποσό επιχορήγησης 765.000,00€ ευρώ.

δ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ σε εξέλιξη προσπάθεια μονοπώλησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ κλπ

ε) η ΑΔΕΔΥ χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

ζ) Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ή ακόμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ποιες άραγε?), δικαιούνται το 2% των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» τα οποία ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία χρηματοδότησης περιλήφθηκε και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ που χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα.

Την ώρα που αναγνωρίζουμε ότι η μείωση του κράτους είναι μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ταυτόχρονα, οφείλουμε να δούμε τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις της ελίτ του συνδικαλισμού και των βιομηχάνων και να τις περικόψουμε.


Οφείλουμε να δούμε όχι μόνον γιατί αυτό είναι μέγιστη πρόκληση για τους ανέργους τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο συντελείται ένα ακόμα πολιτικό έγκλημα για την χώρα μας.

Η σπατάλη πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας της μοναδικής εναλλακτικής δυνατότητας που έχουν σήμερα οι κυβερνήσεις να μειώσουν το κράτος δίχως να καταργήσουν π.χ κοινωφελείς υπηρεσίες στο χώρο της υγείας και πρόνοιας.

Αυτοί οι κοινωνικοί εταίροι πόσο μερίδιο ευθύνης άραγε φέρουν όταν απομυζούν τους πόρους που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και υπήρξαν οι κύριοι εταίροι του κράτους στη χάραξη αποτυχημένων πολιτικών?

Φτάνει πια

Ζητάμε άμεσο οικονομικό έλεγχο των οργανώσεων αυτών και διακοπή οποιασδήποτε επιχορήγησης από εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς ανταγωνιστικούς όρους, διαφάνεια και μετρήσιμα αποτελέσματα που να συνάδουν με τους στόχους τους.

Να ελεγχθεί επίσης κατά πόσο είναι νόμιμη η χρηματοδότηση της ηγεσίας του συνδικαλισμού και των βιομηχάνων καθώς και των εταιρειών που αυτή έχει ιδρύσει.

Να δημοσιοποιηθούν τα ποσά που εισέπραξαν τα τελευταία δέκα χρόνια από άμεσες επιχορηγήσεις ή μέσω προγραμμάτων.



Γ Καστάνης

Υπεύθυνος Περιφερειακού Δικτύου Αττικής





Tο Πολιτικό σύστημα βουλιάζει αλλά δεν αλλάζει. Η χώρα οδεύει στη χρεοκοπία αλλά συνεχίζουν να χρηματοδοτούν σκανδαλωδώς την νομενκλατούρα των συνδικαλιστών…εις βάρος της κοινωνικής οικονομίας.

Του Βασίλη Τακτικού

Μετά την προκλητική αποκάλυψη της μονοπώλησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σωρεία άλλων αποκαλύψεων

δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέλος στις επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει κάθε χρόνο η νομενκλατούρα των συνδικαλιστών με αμέτρητα παρακλάδια εταιριών της ΓΣΕΕ και των μεγάλων συνδικάτων.

Πρώτο λάφυρο κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ για την εκπαίδευση συνδικαλιστών, για σεμινάρια, συνέδρια, μελέτες και λειτουργικά έξοδα, με τελικό προϊόν όπως βλέπουμε εκ του αποτελέσματος την μείωση της αποδοτικότητας της εργασίας στην Ελλάδα και την εξωφρενική διόγκωση του δημοσίου που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο οι φορολογούμενοι.

Έχουνε λοιπόν δίκιο οι «Φωτόπουλοι» που μας έχουν αλλάξει τα φώτα ως κράτος να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται ως συγκυβερνήτες..

Δεν τους γίνονται μόνον όλα τα χατίρια για να παίρνουν όσες επιχορηγήσεις θέλουν χωρίς καμία αξιολόγηση και απολογισμό. Αλλά έχουν την δυνατότητα να υπαγορεύουν πολιτική στα υπουργεία και να εκτρέπουν τις πολιτικές από την στοχοθεσία του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα. Να εκτρέπουν τους πόρους που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και του τρίτου τομέα σε επιδόματα των συνδικαλιστών και στα «ρετιρέ» των συντεχνιών του δημοσίου.



Την ώρα που το βλέπουμε όλοι, θέλουμε δεν θέλουμε ότι, η μείωση του κράτους είναι μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ταυτόχρονα, οφείλουμε να δούμε ότι το πολιτικό έγκλημα συνεχίζεται με σκανδαλώδη προνόμια στις ελίτ των συνδικαλιστών. Οφείλουμε να δούμε όχι μόνον γιατί αυτό είναι μέγιστη πρόκληση για τους ανέργους τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο συντελείται ένα άλλο πολιτικό έγκλημα για την χώρα μας. Η υφαρπαγή πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας της μοναδικής εναλλακτικής δυνατότητας που έχουν σήμερα οι κυβερνήσεις να μειώσουν το κράτος δίχως να καταργήσουν π.χ κοινωφελείς υπηρεσίες στο χώρο της υγείας και πρόνοιας.

Ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις την ώρα που οι πόροι που προορίζονται για αυτό τον σκοπό και προέρχονται από την Ευρώπη, παράτυπα διαφεύγουν προς άλλες κατευθύνσεις για να καλύψουν ‘τρύπες’ του αδηφάγου δημοσίου.

Ένας νόμος που ελάχιστα εξυπηρετεί την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας ενώ περισσότερο προσφέρει άλλοθι για την υφαρπαγή προς αλλότριους σκοπούς του πελατειακού πολιτικού συστήματος.



Σπαταλώντας πόρους που έχουν άλλο προορισμό

Είναι απίστευτη η υποκρισία όλων αυτών ,που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται ,τις τύχες αυτής της χώρας, που για μια ακόμα φορά ,εμποδίζουν τη λειτουργία του τρίτου πυλώνα της οικονομίας ,που είναι η Κοινωνική Οικονομία, κατασπαταλώντας πολύτιμους, για τη χώρα, πόρους.

Αντί να αφουγκραστούν τον κόσμο των υγιών Εθελοντικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Ενεργών Πολιτών , όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, να υλοποιηθούν δηλ. σημαντικές δράσεις ,που να δίνουν προστιθέμενη αξία στον Ελληνικό πολιτισμό και στη χώρα, δρομολογούν, με απερίγραπτο τρόπο ,τους πόρους, στους ίδιους, που τόσα χρόνια μονοπωλιακά τους ξόδευαν ,χωρίς κανένα αποτέλεσμα γι?αυτή την ταλαίπωρη χώρα.

Και εννοώ ,φυσικά, τα επιδόματα στους συνδικαλιστές και στις οργανώσεις, που κατά επάγγελμα εκπροσωπούν, αμοιβόμενοι, αχόρταγα, με απίστευτες αποδοχές και που με πρόσφατες αποφάσεις διάφορα Υπουργεία ,περίεργα και προκλητικά, χρηματοδοτούν(εκπαίδευση συνδικαλιστών, για σεμινάρια, συνέδρια, μελέτες , λειτουργικά έξοδα,κ.ά.) ,σπαταλώντας πόρους που έχουν άλλο προορισμό. Είναι ,απίστευτο να δρομολογούνται ,συστηματικά , εκατομμύρια Ευρώ, στους ίδιους φορείς ,που διεκδικούν , χωρίς έλεος, όλους τους πόρους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και όχι μόνο. Μόνο οργή, θλίψη ,μελαγχολία και απελπισία δημιουργούν ,όλα αυτά τα φαινόμενα, που στερούν κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση, σε αυτή τη δύστυχη χώρα.Έλεος!!


--

Σκριάπας Κων/νος
Οικονομολόγος ΑΠΘ-ΝΟΕ-Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας

Πρόεδρος Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας
Πρόεδρος Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων"ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"

Πρόεδρος Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας
Μobile:6974-881944 FAX: 24210-71200
skriapask@gmail.com, thessalia_diktio@yahoo.gr ,info@diktioelassonas.gr

SITES: www.mkothessalias.gr, www.diktioelassonas.gr
Kωνσταντά 247-249-ΒΟΛΟΣ (38222)







«Φιλιππινέζα» του δημοσίου

κατάντησε στην Ελλάδα ο τρίτος τομέας της οικονομίας.



Σε όλη την Ευρώπη, ο τρίτος τομέας της οικονομίας ενισχύεται ώστε να μπορέσει να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ιστός, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας και ειδικότερα μέσω των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.



Στην Ελλάδα, ο δημόσιος τομέας, οι δημοσιοβίωτες συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι διαπλεκόμενες με την πολιτική συντεχνίες, έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα το οποίο παγιδεύει τα προγράμματα που είναι για την ενίσχυση της κοινωνίας και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για να εξυπηρετήσουν τελικά συνδικαλιστικές συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκαλυμμένες δράσεις του δημοσίου που φαίνονται σαν τρίτος τομέας.

Έτσι, το «έγκλημα» γίνεται πολλαπλό. Πρώτον, ενισχύεται ο δημόσιος τομέας ενώ δεν έπρεπε. Δεύτερον, κατευθύνονται μονομερώς οι χρηματοδοτήσεις του τρίτου τομέα σε επιλεκτικές συντεχνίες και το σοβαρότερο αποδυναμώνεται ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνία μένει χωρίς δυνατότητες αυτοοργάνωσης.



Το 2012 ο ΟΗΕ το ονόμασε Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, την κατ’εξοχή οικονομική δράση της κοινωνικής οικονομίας. Η εισαγωγική εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ανέφερε ότι όταν ενδυναμώνονται οι κοινωνίες, αυτές καταφέρνουν να επιβιώσουν από τις κρίσεις.

Στην Ελλάδα, τώρα την περίοδο της κρίσης, υφαρπάζονται όλες οι δυνατότητες των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για να αυτοοργανωθούν.



Δημήτρης Μιχαηλίδης Παρατηρητήριο Κεντρική Μακεδονίας



-------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – Μ.Κ.Ο ΑΛΜΥΡΟΥ



Δευτεροβάθμια Οργάνωση, Συλλόγων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τη Κοινωνική Οικονομία, τη Κοινωνική Υγεία και Αλληλεγγύη.



Mέλος του :Δικτύου Μ.Κ.Ο Θεσσαλίας και του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Θερμοπυλών 15 Τ.Κ 37100 Αλμυρός

ΑΦΜ : ΑΦΜ: 998230601 Τηλ επικ : 6972098613 & 6949128687






Θέμα: Η κατασπατάληση των κοινωνικών πόρων από τη μη νόμιμη χρηματοδότηση της ηγεσίας του συνδικαλισμού, των βιομηχάνων καθώς και των εταιρειών που έχουν ιδρύσει.

Την ώρα που εξελίσσεται μια επίθεση στα λαϊκά στρώματα και εισοδήματά τους, η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί αφειδώς τους επονομαζόμενους κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ, κλπ),

Ζητάμε άμεσο οικονομικό έλεγχο των οργανώσεων αυτών και διακοπή οποιασδήποτε επιχορήγησης από εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς ανταγωνιστικούς όρους, διαφάνεια και μετρήσιμα αποτελέσματα που να συνάδουν με τους στόχους τους.

Να ελεγχθεί επίσης κατά πόσο είναι νόμιμη η χρηματοδότηση της ηγεσίας του συνδικαλισμού και των βιομηχάνων καθώς και των εταιρειών που αυτή έχει ιδρύσει.

Να δημοσιοποιηθούν τα ποσά που εισέπραξαν τα τελευταία δέκα χρόνια από άμεσες επιχορηγήσεις ή μέσω προγραμμάτων.

Να δημοσιοποιηθούν πόσες προτάσεις συνεργασίας κατέθεσαν και με ποιους φορείς (Δήμους, Ν.Π.Δ.Δ., κλπ) πανελλαδικά, η ΓΣΕΕ και η ΓΣΒΕ, στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Ζητάμε να αφουγκραστούν τον κόσμο των υγιών Εθελοντικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών , όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και να υλοποιηθούν δράσεις μέσω αυτών, που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική Κοινωνία και στη χώρα.



Για το Δ.Σ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ







ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπουργείο Εργασίας Αποφασίζουμε:

Την έγκριση της δέσμευσης πίστωσης ύψους 765.000,00€ στον φορέα ΙΝΕ ΓΣΕΕ

και την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων Ο.Α.Ε.Δ.,

ΚΑΕ2499.00 οικονομικού έτους 2011, για την καταβολή επιχορήγησης στον φορέα


Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μαθησης



ΑΠΟΦΑΣΗ

Μαρούσι 29-7-2011

Αρ.Πρωτ 86948/2011
Επιχορηγουμε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, για το 2011, με το ποσό του 970.000,00 ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι η Γ.Σ.Ε.Ε., τα Εργατικά Κέντρα (Ε.Κ.) και

οι Ομοσπονδίες που θα πραγματοποιήσουν εκλογοαπολογιστικά συνέδρια εντός

του έτους.

Η επιχορήγηση κατανέμεται ως εξής:

α) Γ.Σ.Ε.Ε.

Ποσό 350.000,00 €.

No comments:

Post a Comment